Спеціальна школа в смт Мізоч
Рівненської обласної ради

Навчаймося без перерв!

У ШКОЛАХ ПОНОВЛЕНО ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС ПІСЛЯ ВИМУШЕНИХ КАНІКУЛ
14 березня на території України поновлено освітній процес у школах після вимушених канікул. Залежно від безпекової ситуації в конкретному регіоні, навчання відбувається в дистанційній чи змішаній формі. 
До навчання долучаються й тимчасово внутрішньо переміщені діти, зокрема й ті, що були вимушені виїхати з батьками за кордон.
 
«НАВЧАННЯ БЕЗ МЕЖ»: НА УКРАЇНСЬКОМУ ТЕЛЕБАЧЕННІ СТАРТУЄ
ОСВІТНІЙ ПРОЄКТ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ 5-11 КЛАСІВ
Стартував «Навчання без меж» – спільний освітній проєкт МОН, Міністерства культури та інформаційної політики, телеканалів ПЛЮСПЛЮС, «Піксель» та регіональних каналів Суспільного мовника, а також платформ онлайн-телебачення MEGOGOКиївстар ТБ1+1 video та sweet.tv.
Проєкт передбачає трансляцію відеоуроків для школярів 5-11 класів. Кожен день буде присвячений окремій дисципліні. 
Так, дитячий телеканал «Піксель» транслюватиме уроки для 5 класу щоденно о 10:00 та для 6 класу об 11:00. ПЛЮСПЛЮС показуватиме уроки для школярів трьох класів: 7-го з 10:00 щоденно, 8-го з 11:00 та 11-го класу з 12:00. Регіональні канали Суспільного відповідно транслюватимуть заняття для 9 класу о 10:00 та для 10 класу об 11:00. Також усі згадані уроки можна буде переглянути на платформах онлайн-телебачення MEGOGO, Київстар ТБ, 1+1 video, sweet.tv як у прямому ефірі, так і в будь-який зручний час абсолютно безкоштовно.
ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ОНЛАЙН РОЗКЛАД ДЛЯ УЧНІВ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ
МОН спільно з компанією Google Україна створили Всеукраїнський онлайн розкладІнтерактивний розклад містить посилання на матеріали з різних ресурсів (Всеукраїнська школа онлайн, телеуроки, підручники тощо) для предметів згідно з календарно-тематичним плануванням.
Онлайн-розклад реалізується на базі інтерактивного Google-календаря, до якого в режимі реального часу матимуть доступ усі охочі. Розклад розроблено для учнів 1-11 класів.
ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ НОРМ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА, ДИСТАНЦІЙНОЇ ФОРМИ РОБОТИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ
У зв’язку із численними зверненнями щодо особливостей застосування норм трудового законодавства, дистанційної форми роботи під час воєнного стану, МОН надало чергові роз’яснення. Докладно про них читайте за посиланням
КОРИСНІ РЕСУРСИ: ДИСТАНЦІЙНІ ПЛАТФОРМИ ДЛЯ НАВЧАННЯ, САМОРОЗВИТКУ, ОТРИМАННЯ ДОПОМОГИ Й ПЕРЕВІРЕНОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Команда МОН зібрала перелік корисних ресурсів для дорослих та дітей щодо психологічної підтримки, навчання та інформування. Усі вони – ось тут
ОСВІТНІЙ МАРАФОН НА ПІДТРИМКУ УКРАЇНИ: ЛЕКЦІЯ ВІД БАРБАРИ ОКЛІ
18 березня розпочнеться освітній марафон на підтримку України, в якому візьмуть участь вчені, учителі, діячі культури, письменники та лідери думок з усього світу. Перша лекція від Барбари Оклі відбудеться вже сьогодні, 18 березня, о 17:00. Спікерка проведе захід англійською мовою.
Барбара – професорка Оклендського університету, а її курс «Навчитися вчитися» став найпопулярнішим на Coursera і одним із найрейтинговіших за всю історію існування платформи. Барбара поділиться практичними техніками опанування навчального контенту в стресових ситуаціях.
Реєстрація за посиланням.
ЮНІСЕФ ТА МОН ЗАПУСТИЛИ ДИТЯЧИЙ ОНЛАЙН-САДОК НУМО
ЮНІСЕФ разом із МОН запустили дитячий онлайн-садок НУМО з відеозаняттями для дітей віком від 3 до 6 років. Перший випуск доступний до перегляду на YouTube-каналах МОН та ЮНІСЕФ і на платформі MEGOGO. Ініціатива допоможе батькам зайняти дитину пізнавальними та розвивальними активностями і, наскільки це можливо, відволікти від війни.
Онлайн-садок став частиною проєкту НУМО – платформи, на якій зібрано корисні підказки, цікаві вправи та ігри, що допоможуть дошкільнятам щодня опановувати важливі навички для подальшого розвитку й не втрачати вже здобуті компетентності. 
РОЗ’ЯСНЕННЯ МОН: ЗАРАХУВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ДО ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ
З огляду на наявну загрозу життю і здоров’ю учасників освітнього процесу внаслідок воєнного стану є потреба зарахувати дітей дошкільного віку внутрішньо переміщених осіб до закладів освіти за місцем тимчасового проживання.  
Зарахування дітей дошкільного віку внутрішньо переміщених осіб здійснюється згідно з відповідним наказом керівника закладу дошкільної освіти. До заяви про зарахування дитини додаються:
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, що видана місцевим органом охорони здоров’я.
ПОЗАШКІЛЬНА ОСВІТА ПОНОВЛЮЄ НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС
14 березня позашкільна освіта України поновила навчальний процес. Долучитися до занять може будь-хто, незалежно від того, чи займається дитина в закладі позашкільної освіти. Всі заняття будуть знаходитися у вільному доступі.
Розклад занять та інформацію про доступ до відповідних ресурсів (відеоматеріалів, онлайн-занять, презентацій тощо) розміщено на сайтах відповідних державних центрів.
УРОКИ ФІЗКУЛЬТУРИ ОНЛАЙН: СТАРТУВАВ ПРОЄКТ «ПЕРЕМОЖЕМО РАЗОМ»
Майже тисяча фахівців з усіх регіонів України згуртувалася задля впровадження нової форми організації онлайн-уроків, яка дозволяє об’єднати під час заняття двох-трьох учителів і учнів з різних куточків України. Кожен учитель через спеціальні групи на платформі Telegram може провести урок самостійно або долучитися до уроку колеги.
Особливого значення проєкт набуває для забезпечення рухової активності дітей у регіонах, де через бойові дії освітній процес тимчасово призупинений.
Долучитися до проєкту можна, приєднавшись до Telegram-каналу Junior. Інформаційний вебінар до старту проєкту доступний для перегляду за посиланням.
ЩО РОБИТИ БАТЬКАМ ДІТЕЙ З ООП, ЯКЩО ЇМ ПОТРІБНО
ОТРИМАТИ КОПІЮ ВИСНОВКУ ПРО КОМПЛЕКСНУ ОЦІНКУ?
В умовах війни багато хто вимушено переїжджає в інші регіони України та за кордон. Не завжди під час переїзду українці мають можливість узяти з собою всі документи, а в деяких випадках документи могли бути втрачені. Проте наразі можна отримати копію висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи в автоматизованій системі АС ІРЦ.
Інструкція щодо завантаження документів – тут.
Нагадуємо, інклюзивно-ресурсні центри продовжують свою роботу з врахуванням безпекової ситуації.
МЕНТАЛЬНА ТА ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА:
СТАРТУЄ ОНЛАЙН-МАРАФОН КОРИСНИХ ПОРАД ДЛЯ МОЛОДІ
Як розпізнати та впоратися з тривожними станами? Як протидіяти фейкам і фільтрувати інформацію? Як знайти роботу в умовах війни? Відповідь на ці запитання підготували експерти онлайн-марафону корисних порад для молоді #ВсеБудеУкраїна.
Онлайн-марафон покликаний розповісти молоді про основи ментального здоров’я та допомогти вирішити ключові питання, які виникають у воєнний час. Марафон складається з коротких відео, інфографік з порадами, підбірок можливостей для працевлаштування, а також онлайн-зустрічей із психологами.
Більше інформації – в Телеграм-каналі
ЗАПОЧАТКОВАНО ЩОДЕННУ ХВИЛИНУ МОВЧАННЯ
Для вшанування світлої пам'яті, громадянської відваги і самовідданості, сили духу, стійкості та героїчного подвигу воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії рф проти України запроваджено загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими.